Pasulj
Vem, da se v Srbiji to drugače kuha, ampak slovenačka mati me je naučila tako …
Kaj boš rabil/-a?
- 1 kg suhega fižola (1kg, ker se ti ne da kuhat samo za enkrat, suhega pa lahko zamenjaš za tistega v konzervi, ampak sam če je res sila, recimo vojna ali pandemija)
- 0.4 kg čebule
- sladko papriko v prahu
- paradižnikovo mezgo (če je nimaš, može tud pol piksne pelatov)
- par strokov česna (v vojni ali pandemiji seveda velja tudi česen v prahu)
- gverce, ki ti sedejo (poper, majaron, lovor, čili / ljuta paprika, zelena)
- če res moraš in če ti kak vegi ne gleda pod roke, še malo slanine, ampak res ni ključna
- malo vinčka, malo jušne osnove (jušna kocka za hitroprste will do)
Postopek
- Prejšnji dan namočiš fižol (konzerv ni treba odpret en dan v naprej).
- V slani vodi kuhaš fižol vsaj eno uro oz. do mehkega (tistega iz konzerve seveda ne).
- V drugi ponvi na malo olivca streseš čebulo (in če hočeš, slanino), posipaš s suho papriko, tenstaš do zlatega na ne prehudem ognju.
- Ko je presuho, malo zalivaj z vinom in jušno osnovo.
- Dodaj vse ostale gverce, pa tudi svež česen (ne prekmalu, da ne bo izgubil vse ostrine).
- Ko je fižol kuhan, ga kakšni dve zajemalki vrzi na čebulo in zalaufaj palični mešalnik. Tako dobiš gostoto, da ga ne rabiš srat z nekim fantom ali moko.
- Dodaš preostali fižol in fižolkovko (vodo, v kateri se je kuhal fižol) - do željene gostote.
Dober tek!