Učinkovito sledenje preteklih stikov okuženega

Tema je namenjena razpravi o učinkovitih načinih sledenja vseh preteklih stikov okuženega.

Klasična metodologija je anketa okuženega, ki vključuje vprašanja o sostanovalcih, lokaciji opravljanja dela, obiskih dogodkov, prostorov. Nadaljuje se z anketami vseh identificiranih potencialnih stikov.

Eden od predlogov, ki je bil zgleda že uporabljen, je uporaba mobilnih telefonov. Ideja ni nova, na kitajskem so jo poskušali vpeljati - BBC /news/technology-51439401.
Združeno kraljestvo se loteva nekaj podobnega - TELEGRAPH /technology/2020/03/17/britain-developing-coronavirus-close-contact-detector-app/

Ob tem ne smemo pozabit na zasebnost uporabnikov, zato mora sistem omogočati dovolj dobro anonimizacijo lokacijskih podatkov.
MIT je tudi objavil nekaj na to temo: [1]

Simulacije kažejo, da bi lahko učinkovalo že ob zmerni količini uporabnikov: [2]

Sori, če bo odgovor malo ciničen, ampak že teden dni ljudje omenjajo Kitajsko kot vzor demokratičnega vedenja v času pandemije, čeprav to niti približno ni. Tak app je na pune problematičen z vidika zasebnosti. Kaj pomeni “dovolj dobra anonimizacija” je vprašanje, na katerega mi še nihče ni vedel odgovoriti, je pa verjetno najpomembnejše, ko pride do takšnih appov.

Sicer pa mobilni operaterji (največji od katerih je itak v državni lasti) točno vejo kje so naši telefoni in te podatke brez težav povežejo z imeni in priimki …

Nisem se hotel naslanjat na implementacijo, ki so jo izbrala kitajska vlada. Dejstvo je, da pri epidemijah za zmanjševanje hitrosti širjenja okužbe pomaga natančno sledenje kontaktov okuženega.

Lokacijskih podatkov se ne da popolnoma anonimizirati in večja kot bi bila anonimizacija, manj bi bili uporabni. Omenil si sicer operaterje, katerih lokacijski podatki verjetno niso dovolj natančni za sledenje stikom.

Ideja, ki ne izpostavi preveč podatkov posameznika in bi učinkovala, če se večina okužb dogaja z neposredno bližino že kužnim:

Za sledenje neposrednih kontaktov se uporablja BT. Mikrolokacijsko, kar v tem primeru potrebuješ, je bistveno boljši od GPS in GSM trilateracij.
Vsak telefon postane beacon s specifičnim identifikatorjem.
Posamična naprava si lokalno beleži zaznane identifikatorje in trajanje stika.
V primeru okužbe lahko lastnik telefona javno objavi samo svoj identifikator, ostali pa lahko v lokalni shrambi preverijo obseg izpostavljenosti in na podlagi tega ocenijo količino tveganja.

To seveda ne odpravi vseh težav anonimizacije, ampak jih zmanjša na sprejemljivo raven - zahteva neposredno bližino. Popolnoma ni mogoče anonimizirat okuženega, precej pa zmanjšuje možnosti. Dejstvo je, da tudi v vsakdanjem življenju. ko se srečujemo z drugimi nismo popolnoma anonimni.

Upoštevat bi bilo treba, da bi nekateri uporabniki brez pravega razloga javljali okužbo.

Ta način ne omogoča sledenja obiska lokacije skozi čas, za kar bi potrebovali lokacijske informacije in ne samo informacije o stiku.

ko se enkrat začne množično uporabljati kaj takega kot je to sledenje telefonom, ste lahko prepričani da se ne bo več nehalo in bo treba telefone začet puščat doma (oziroma uporabljat anonimne predplačniške pakete, ki pa jih bojo počasi ukinili)

No, če si na spolzki brežini (slippery slope) še ne pomeni, da se boš skotalil po njej. Se pa absolutno strinjam da je “attack surface” za zlorabo ful prevelik, da bi bilo to zaupati kateri koli vladi, sploh skrajno desni.

Najbolj nevarno je to, da se takšni pogovori velikokrat že odločijo, da je rešitev nadzor, kar pa niti približno ni res. Polje mogočega je širše od naše domišljije, zato si moramo hitreje priznati, da so nekatere stvari slabe ideje. Individualno sledenje posameznicam in posameznikom je po moje taka slaba ideja. Ne bo šlo, prenevarno je, smrdi po policijski državi, bere se kot poceni cyberpunk črtica.

Ne glede na tistih nekaj nespametnih ljudi, ki še vedno pohajkujejo po mestu je (skoraj ziher) večina stvari vzela resno. Ljudje, ki so trenutno najbolj ogroženi so tisti, ki želijo ostati doma, pa ne morejo. Pretvarjati se, da imamo problem, ki ga lahko reši policija (virtualna ali prava) zanika (pazi zdaj marxistični vložek) gospostvo lastnikov kapitala, ki se lahko onkraj vojske ali policije odločajo kdo lahko oz. mora hoditi med ljudmi:

Ne predvidevajo pisnih potrdil za odhod od doma zaradi službe, je pojasnil Hojs. Spomnil je, da so vsem delodajalcem priporočili, naj se v čim večji meri organizira delo od doma. " Tu je ocena direktorjev, da povedo, kdo na delo mora priti in komu ni treba," je dejal.

Človek, ki v rokah drži telefon vidi vsak problem kot priložnost za app. :stuck_out_tongue:

Mislim, da s sledenjem telefonu itak ne bi kaj dosti pridobili . Kvečjemu za osvežitev spomina okuženemu, da ga opomnimo na poti, ki jih je pozabil omeniti. Če ste pa mislili še na seznam telefonv, ki so se pripeljali dovolj blizu njegovemu, je pa to pomankljiv podatek. Vsaj jaz - pa moja prva žensa tudi - ne nosim telefona s sabo v trgovino.
Od doma pa lahko delajo samo beli ovratniki.
2020-03-23T23:00:00Z

Za strežnik z ljubeznijo skrbi Danes je nov dan.