Mogoče bo komu prišlo prav, kako speči kruh. Najpomembnejše: peka kruha ni bav bav in vzame slabih 10 minut (plus počivanje testa in peka).
Kako se lotiti in kaj potrebuješ?
PRIPOMOČKI:
- večja skleda za mesenje
- manjša skleda cca 1/5 l za vodo
- pekač
- peki papir (opcijsko)
SESTAVINE: - 1kg moke
- kvas
- velika žlica soli
- olivno olje (opcijsko)
POSTOPEK: - v veliko skledo streseš 8/10 moke. Na sredi narediš jamico.
Po robu moke potreseš sol (pomembno, da po robu, da ne bo prišla sol v stik s kvasom). - v malo posodo daš cca pol litra mlačne vode, vanjo nadrobiš kvas in počakaš deset/dvajset minut, da nastane kvasica.
(jaz sicer velikokrat dam vodo kar direkt v jamico in vanjo nadrobim kvas in zamesim) - kvasico vliješ v jamico in zamesiš (to pomeni, da z veliko žlico mešaš, tako da nastane pocasta zmes, počasi dodajaš moko, da nastane pocasto testo in potem toliko moke, da nastane lepo gnetno testo (ne sme biti preveč moke)
- gneteš, da postane lepa kepa zelo mehkega in ne pocastega testa
- v pehar daš kuhinjsko krpo, malce pomokaš in na krpo položiš testo, pokriješ s kuhinjsko krpo in daš počivat ( jaz velikokrat dam počivat kar v isto posodo, kot sem zamesila, s tem da jo počistim in malce pomokam po dnu)
- testo počiva kakšno uro
- po eni uri se ga zvrne na pekač, na katerem je peki papir ali je pomaščen (pozor, nekateri pred tem še pognetejo testo) in se ga da pečt na 190/200 stopinj za 45/50 minut. Včasih površino testa namažem z osoljenim olivcem (za bolj slastno skorjo) ali posujem s semeni. Tudi moke so lahko različne.
Drugače pa: včasih kruh slastno rata, včasih malo manj. Kvas je živa stvar. Odvisno je tudi od kvalitete moke. Nikakršen bav bav ni.