A lahko nehamo z dezinformacijami?

Ker je situacija resna in rabimo enotnost, me res zanima ali kot družba vsaj v tem kritičnem času zmoremo stopiti skupaj?

Izzval me je tale komentar v Corona memes:

Nisem JJ fan, ampak me res moti, ko se širijo neresnice iz političnih razlogov. Zmanjševanje testov je prva napovedala dr. Pirnat iz NIJZ zaradi prehoda v fazo 2 na novinarski konferenci v petek, 13. marca. Zakaj sedaj to spremembo obešamo na vlado in politiziramo situacijo?

1 všeček

Ker se je motiti človeško?

Z načinom kot se to dela, dvomim da se bo kaj spremenilo.

Moje informacije iz terena so da so testne kapacitete že popolnoma nad zmogljivostmi in enostavno ne gre brez tega, da ali rezultati zamujajo (kar tudi uniči smisel testa). Zakaj ne zaupamo, da strokovnjaki opravijo svoje delo v okviru zmožnosti?

Naj naštejem dejstva:

  1. WHO poziva test, test, test.

  2. V nedeljo, ko sem objavil ta post je št. testiranj padalo že tretji dan.

  3. Twitter račun vlade je takrat Twitnil “Rast števila okuženih je v zadnjih 2 dneh nekoliko umirila” kar je izredno zavajajoče, če so naredili manj testov.

  4. Dr Matjaž Zwitter pravi: “Dr. Alojz Ihan mi je potrdil, da za opustitev testiranja niso vzrok preobremenjene laboratorijske kapacitete.

To so dejstva in ne dezinformacije ali “neresnice iz političnih razlogov”.

In glede na zgodovino JJa in česa vsega je ta stranka sposobna, se mi zdi zaskrbljenost popolnoma upravičena. Da smo v krizi nikakor ne pomeni, da ima oblast pravico početi karkoli. Kvečjemu moramo biti še bolj kritični in previdni.

1 všeček

Tadej, obregnil sem se v tvojo dezinformacijo (fake news), da je spremembo metodologije zahtevala nova vlada: to je rezultat stroke (NIJZ) in še pred nastopom nove vlade. Ne pomaga, da sedaj non-stop ponavljamo, da je za vse kriva nova vlada. Ni konstruktivno.

Komuniciranje nove vlade je slabo, se popolnoma strinjam. Tudi konstantno opravičevanje iz njihove strani na prejšno vlado ne pomaga. Tudi sam aktivno opozarjam na napake in upam, da jih popravijo.

Zaskrbljenost glede JJ je na mestu, konstruktivno opozarjanje na napake tudi, ne vidim pa potrebe po neutemeljenih kritikah in dizinformacijam (fake news). Menim pa, da moramo biti pri tem vzgled, ne pa da nazaj udarimo še slabše kot oni.

Ok priznam napako da najbrž to ni bila popolnoma odločitev vlade. Se strinjam s tabo da moramo biti za zgled. Bom bolj previden, ampak ostala dejstva vseeno držijo.

In ko smo že pri tem, evo nova politična poteza:

Fakulteta iz katere prihaja ta asistentka je povezana z SDS.

Se strinjam, vprašljiva poteza v krizi.
Je pa res, da gospa že obremenjena kot direktorica IK, tako da ji ustreza da se lahko nazaj vrne v stroko. O “novih” kadrih pa ne bi izgubljal besed. Držim pesti, da nas pozitivno presenetijo, ker to res rabimo.

Za strežnik z ljubeznijo skrbi Danes je nov dan.